Elintarvikkeiden ja juomien ostaminen netistä on yleistynyt viime vuosina

0
432

Nyt koronaviruskautena netistä tilaaminen on kasvanut entisestään ja todennäköisesti sen rohkaisemat kokemukset opettavat ihmiset tähän nykyaikaiseen ruokaostoksilla käymiseen.

Monille netistä tilaaminen tuo mieleen vain ulkomailta tilaamisen, mutta myös suomalaiset ruokakaupat ovat avanneet oman verkkokaupan elintarvikkeille ja jopa osalle super- ja hypermarkettien käyttötavaroista. Useimmiten vaihtoehtoina on tilata ruoat ja muut etukäteen noutoa varten. Tilaaja maksaa noutaessaan sovittuna aikavälinä kaupan noutopisteeltä, jolloin henkilökunta kantaa tai kuskaa ruokalaatikot tai muovipussit ulos.

Kuljetus kotiin asti

Marketeilla on käytössään myös kotiinkuljetus, jolloin netistä elintarvikkeiden tilaaminen toteutuu samalla tavalla kuin ulkomaan nettikaupoista tilatessa. Tosin ulkomailta tilatessa elintarvikkeet voidaan jättää yhtä hyvin myös Postin tai muiden palveluntarjoajien pakettipisteisiin, josta ne voidaan noutaa saadulla koodilla.

Ulkomailta elintarvikkeiden tilaamisessa kannattaa ottaa monia asioita huomioon. Näitä ovat vaikkapa elintarvikkeiden tuoreus – on aivan luonnollista, ettei ulkomailta voida tilata tuoreita kasviksia, lihaa, kalaa ja monia muita elintarvikkeita, jotka voivat mennä väärässä lämpötilassa nopeastikin pilalle.

Kuivaruoat säilyvät pitkään

Siksi nettikaupoissa onkin myynnissä lähinnä kuivaruokia, pitkään säilyviä kastikkeita ja muita elintarvikkeita, jotka säilyvät huoneenlämmösssä avattuna pitkiäkin aikoja. Katso esimerkiksi Netpris verkkokaupan valikoima. Tietenkin myös karkit ja suklaa ovat sellaisia elintarvikkeita, joita voidaan myydä netissä verkkokaupoissa. Vaikka toimitus kestäisi parikin viikkoa, tällaiset elintarvikkeet eivät mene pilalle tänä aikana, jos vain pakkaukset säilyvät ehjinä.

Eräs asia, mitä suomalaiset ovat tottuneet ostamaan netistä, on tietenkin alkoholi. Usein alkoholin hinta on huomattavasti halvempi kuin Suomessa ja valikoimakin on toisenlainen mitä kotimaan kaupoissa tai alkoholiliikkeessä. Pitkään on kuitenkin Suomessa väännetty peistä siitä, onko alkoholin tilaaminen ulkomailta laillista. Tätä nykyä se on.

Esimerkiksi Verohallinto kertoo sivuillaan näin: Kun tilaat ulkomailta alkoholia omaan käyttöön, verotukseen vaikuttaa muun muassa se mistä maasta tuotteet tulevat ja

vastaako tavaran kuljetuksesta myyjä vai ostaja. Jos verkkokauppa järjestää kuljetuksen, on kyseessä etämyynti, jolloin verkkokauppa vastaa myös veroista. Tällöin ei asiakkaan tarvitse niistä huolehtia.

Joka tapauksessa tehdessäsi hintavertailua kotimaisen kaupan ja nettikaupan välillä, muista aina laskea mukaan toimituskulut päälle.