Opi tuntemaan älysopimusten perusteet

0
559
Opi tuntemaan älysopimusten perusteet

Älysopimus on ohjelmakoodi, joka tallennetaan lohkoketjuun. Niillä on ainutlaatuisia ominaisuuksia ja niiden mahdollisuuksien odotetaan mullistavan maailmaa. Älysopimukset mielletään helposti virtuaalivaluuttoihin, mutta niitä käytetään muissakin osa-alueissa. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin älysopimusten perusteista.

Älysopimuksien kansainvälinen termi on smart contract ja se on yksi oleellinen osa lohkoketjuteknologiassa. Lohkoketjuteknologian odotetaan niin ikään mullistavan lähitulevaisuutta ja se saattaa muuttaa huomattavasti esimerkiksi tapaamme käsitellä dataa.

Lohkoketjuteknologia mielletään usein kryptovaluuttoihin, joissa sitä kyllä käytetään. Se taipuu kuitenkin moneen muuhunkin tarkoitukseen. Lohkoketju tarkoittaa hajautettua tietokantaa ja virtuaalivaluutta on rahaa, jota voi käyttää ainoastaan digitaalisessa ympäristössä. Molemmat ovat alati digitalisoituvan maailman tulosta ja tulevaisuus näyttänee niiden todellisen paikan.

Älysopimus eri asia kuin virtuaalivaluutta

Älysopimus ei itseasiassa ole sitä, mitä se antaa nimestään ymmärtää. Asiasta tietämätön voi ajatella sen olevan jonkinlainen superälykäs, tekninen sopimus. Älysopimus on lyhyesti sanottuna ohjelmakoodi, mutta tämäkin määritelmä kaipaa hieman lisätarkennusta.

Älysopimuksen juuret juontavat Ethereumiin, joka on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin kryptovaluuttojen toimija. Ohjelmakoodin pätkä käyttää Solidity-kieltä. Ethereumin rooli tulee merkittäväksi siinä vaiheessa, kun älysopimuksiin syötetään käsky ohjelmakoodin suorittamiseen.

Älysopimukset valmistuvat louhinnan aikana. Samaan aikaan muutkin lohkoketjun siirrot käsitellään. Älysopimuksen ohjelmakoodi on tällä tavoin louhijan hallinnassa. Kun käsky käy, ajaa jokainen louhija koodin.

Älysopimuksen ominaisuudet – monipuolisempi kuin virtuaalivaluutta?

Älysopimuksien yhteydessä puheenaiheeksi tulee usein hajautettu sovellus. Hajautettu sovellus voi olla periaatteessa mikä tahansa sovellus, jota käytetään esimerkiksi mobiilissa, tietokoneessa tai selaimella. Se on laajempi ohjelmisto, johon sisältyvät oma käyttöliittymä. Hajautettujen sovelluksien yhtenä komponenttina toimii kuitenkin älysopimus.

Älysopimuksessa on muutamia merkittäviä ominaisuuksia, joita niistä kiinnostuvan kannattaa opetella. Tällöin niiden toimintaa ymmärtää luultavasti paremmin. Älysopimus on avoimen lähdekoodin ohjelma, jossa ohjelmakoodi tallennetaan lohkoketjuun. Tämän jälkeen sitä ei voi muuttaa.

Älysopimuksen toiminnot käsitellään automaattisesti ja sen jokaisen vaiheen voi nähdä. Etappeja ei voi muokata tai poistaa jälkikäteen, mikä on yksi lohkoketjuteknologiankin perusominaisuuksista. Älysopimus on tällä tapaa kaikille avoin, mutta sitä on mahdotonta muokkailla.

Älysopimuksien jännittävät mahdollisuudet

Lohkoketjua kohtaan on asetettu suuria odotuksia ja sen ajatellaan olevan lähitulevaisuuden yksi maailman mullistajista. Älysopimukset ovat oleellinen osa lohkoketjuteknologiaa ja nekin saattavat muuttaa tiettyjä totuttuja toimintoja. Älysopimuksilla monet tutut toimenpiteet voidaan suorittaa eri tavalla, mikä saattaa tehostaa ja parantaa niiden vaiheita.

Oleellisin esimerkki muutoksesta on kaupankäynti. Kaupankäynti älysopimuksien avulla voidaan suorittaa periaatteessa mihin tahansa hyödykkeeseen. Esimerkiksi autot, asunnot ja osakkeet voivat vaihtaa omistajaa uudella tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että reaalimaailman hyödykkeet tallennetaan lohkoketjuun.

Tämä tarkoittaa niin sanottua tokenisaatiota. Jos autosi tiedot on tallennettua tällä hetkellä perinteisellä tavalla, voidaan ne tokenisaation avulla löytyä lohkoketjusta. Tällöin sinulle annetaan token, joka kertoo autosi omistuksesta.

Jos haluat vastaavasti myydä autosi, voidaan sekin hoitaa älysopimuksen avulla. Valuuttana toimii Ether, jota siirtyy sovitun mukaisesti tiettyyn osoitteeseen. Siinä älysopimus vaihtaa automaattisesti uuden omistajan tiedot lohkoketjuun.

Kolmas hyvä esimerkki älysopimuksien käytöstä liittyy vakuutusalaan. Vakuutustapauksissa nähdään yleensä tapahtumia, joissa osapuolet riitelevät korvauksista. Älysopimus voi automatisoida tämän menetelmän lähes täysin.

Hajautettu talousmaailma älysopimuksen moottorina

Älysopimukset tulivat enemmän suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2020 aikana. Silloin elettiin hajautetun talousmaailman buumia. DeFi-sovelluksia luotiin enimmäkseen Ethereum-alustalle ja nämä sovellukset juoksevat itsenäisesti – kiitos älysopimusten.

Älysopimuksia käytetään ahkerasti esimerkiksi lainapalveluissa. Yksi esimerkki tulee Suomesta, nimittäin Aave on yksi lainapalveluiden tarjoaja. Älysopimuksien avulla voidaan viestiä suoraan protokollassa, eikä siihen päästetä kolmansia osapuolia. Kaikki tapahtumat suoriutuvat kokonaan automatisoidusti, minkä älysopimukset tekevät mahdolliseksi.