Pasianssi on säilyttänyt asemansa nettipelien joukossa

0
667
Pasianssi on säilyttänyt asemansa nettipelien joukossa

Pasianssi on monelle tuttu esimerkiksi Windows-tietokoneen vanhasta pelivalikoimasta ja ilmaisilta pelisivustoilta. Pelistä on olemassa erilaisia peliversioita, joista osa kaipaa enemmän päättelykykyä kuin toiset. Miten pasianssia pelataan netissä ja millainen pasianssi-peli kannattaa valita tylsyyden karkottamiseen?

Pasianssin historia

Pasianssi tunnetaan nykymaailmassa erityisesti nettipelinä, joka tuli ensimmäistä kertaa tietokonepeliksi Microsoft Entertainment Packin mukana vuonna 1990. Ennen tätä pasianssia oli kuitenkin pelattu eri muodoissa ympäri maailmaa.

Yleisesti uskotaan, että pasianssin eri variaatioita alettiin pelata jo keskiajalla, että esimerkiksi Solitaire Pasianssi oli ranskalaisten sotilaiden luoma peliversio. Monet historioitsijat uskovat myös siihen, että Napoleon Bonaparte pelasi pasianssia jo 1800-luvulla, kun hänet oli karkotettu St. Helenan saarelle.

Nykyään pasianssista on olemassa monenlaisia versioita, joiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi Vapaakenttäpasianssi, Spider Pasianssi ja Pyramidi Pasianssi. Pelaaminen onnistuu helposti ilmaiseksi myös älypuhelimella, jolloin pidempikin junamatka kulkee nopeammin.

Pasianssi-pelien eri variaatiot

Millaisia variaatioita pasianssipeleistä onkaan olemassa? Todelliset pasianssikonkarit ovat kokeilleet kaikkia peliversioita, mutta moni tietää vain yhden tai korkeintaan kaksi eri peliversiota.

Kaikista tunnetuin pasianssipeli on Klondike Pasianssi, jota kutsutaan myös nimellä Solitaire. Tämä on peli, jonka monet mieltävät pasianssiksi, vaikka pelistä on monia muitakin versioita. Klondike Pasianssin perusideana on se, että pelaajan on tarkoitus saada pelipöydän kortit jaettua oikeisiin pinoihin. Alussa pelaajan edessä on 7 korttipinoa, joista ensimmäisessä on yksi kortti, seuraavassa kaksi ja niin edelleen. Kaikkien pinojen päällimmäinen kortti on oikein päin. Pelaajan on tarkoitus järjestellä päällimmäisiä kortteja pinoihin niin, että musta ja punainen väri vuorottelevat ja korttien arvot alkavat kuninkaasta ja päättyvät ässään.

Muita suosittuja peliversioita ovat esimerkiksi Spider Pasianssi ja Vapaakenttä Pasianssi, joissa hyvästä strategiasilmästä on paljon hyötyä. Spider Pasianssi sopii hyvin myös aloitteleville pelaajille, sillä nettipelinä siitä on olemassa eri vaikeustasoja. Helpoimmassa tasossa pelaajan on tarkoitus järjestää vain yhden maan kortit ässästä kuninkaaseen. Vaikeimmassa peliversiossa mukana ovat kaikkien maiden kortit.

Vapaakenttäpasianssi taas eroaa hieman muista pasianssipeleistä. Ensinnäkin kaikki kortit jaetaan heti alkuun oikein päin ja tässä peliversiossa tuurilla ei ole ratkaisun suhteen yhtä suurta merkitystä. Pelin nimi tulee siitä, että pelaajan on tarkoitus järjestellä pelikortit maittain hyödyntäen pelipöydän reunassa olevia vapaita kenttiä.

Miksi pasianssia pelataan edelleen?

Nykyään pelivalikoimaa on laidasta laitaan. Pelinkehittäjät ovat luoneet sopivia pelejä seikkailun, fantasian, kauhun, toiminnan ja viihteen ystäville. Nykyaikaisella teknologialla kehitetyt tietokonepelit häikäisevät hienoilla visuaalisilla ominaisuuksillaan, jotka ovat tuoneet pelikokemuksen täysin uudelle tasolle. Tietokonepelit ja e-urheilu ovat monelle myös tapa löytää uusia ystäviä, sillä varsinkin joukkuepeleissä on pakko kommunikoida muiden pelaajien kanssa.

Vaikka markkinoille on tullut useita suosittuja pelejä, on pasianssi edelleen suosittu digipeli. Moni tykkää pasianssipeleistä, sillä ne tarjoavat aivoille toisenlaista haastetta kuin esimerkiksi Candy Crushin kaltaiset helpot nettipelit. Pasianssipelit muistuttavat muun muassa lautapelien klassikkoa Shakkia. Esimerkiksi Vapaakenttäpasianssissa joutuu ihan oikeasti miettimään pelistrategiaansa huolella, sillä se vaikuttaa paljon siihen, pystyykö pelin läpäisemään. Pasianssi on joillekin myös ensimmäinen nettipeli, joten tutun peliversion pelaaminen tuottaa nostalgian kokemuksia.

Pasianssi voittaa edelleen monet nykyaikaiset nettipelit

Pasianssi on todellinen korttipelien klassikko, josta on vuosien varrella syntynyt monia erilaisia variaatioita. Osa peliversioista on helpompia kuin toiset, mutta jokainen pelaaja löytää taatusti juuri omaan pelitasoon sopivan version. Pasianssipelit saivat alkunsa jo keskiajalla, mutta pasianssin nettipelien suuri suosio on tuonut pelin myös nykypäivään.